Hur familj kan påverka en människas liv

Hur familj kan påverka en människas liv är något man kan se hur olika perspektiv. Det ena är vad vi själva tar med oss från den familj vi växer upp i. Vi tar med oss värderingar, vi tar med oss rutiner och olika beteenden in i vuxenlivet. Mamma är lik sin mamma, som Siw Malmqvist sjöng - och visst stämmer det? Du kommer säkerligen att bli mer och mer lik din egen mamma också. Det visar sig inte minst i samband med att du själv får barn.

Något som leder oss till det andra perspektivet av hur familj kan påverka en människas liv. Den största förändringen i ett vuxet liv är då man själv får barn och en egen familj att ta hand om. Plötsligt så byter hela spelplanen utseende och man blir som förälder direkt varse om att de gamla reglerna i fullkomligt irrelevanta. Nu går barnet först och hela livet kommer att kretsa kring barnets specifika behov.

Den förändringen som sker är att många - precis där och då - blir vuxna i ordets egentliga mening. Man kan tidigare ha pratat - skämtsamt - om olika vuxenpoäng som man plockar i samband med att man tar körkort, köper bostad, betalar räkningar, prioriterar sin partner framför kompisarna och så vidare. Det är egentligen bara små, små investeringar i det riktiga vuxenlivet: det som uppenbarar sig i samma stund som man håller sitt barn i famnen för första gången.

Hur vill du påverka ditt barn?

Som sagt: du har formats av din uppväxt och av din familj. På det stora hela så har du säkerligen haft det bra och du har säkerligen övervägande positiva sidor och värderingar. Men, det finns garanterat saker som du inte vill överföra till ditt barn och som inte ska forma hennes liv. Det kan vara allt från ett hetsigt humör, en kort stubin, en oförmåga att tala om exempelvis känslor eller om att vara extremt konflikträdd.

Vi har alla olika negativa sidor. Det behöver inte vara negativt, enligt oss. Det viktigaste är att man är medvetna om dessa och att man samtidigt också försöker göra någonting åt dessa i syfte att förändra och förbättra sin själv.

Bagaget kommer att överföras till ditt barn, på ett eller annat sätt, men det är också du som bestämmer vad som ska föras vidare. Många föräldrar vill inte - återigen som Siw Malmqvist sjöng - bli lik sin mamma. Det behöver man inte heller bli. Jobba aktivt med att undvika att falla in i de mönster som din mamma har och försök att bara, så att säga, vara hennes bra sidor. Får du in det - och en stor del av dig själv - så kommer ditt arv att bli ännu bättre. Ska man se det ur ett större perspektiv så handlar det om att varje generation ska bli lite, lite bättre än den egna generationen.

Vårt råd är att man skriver ned de sidor hos sig själv som man ogillar och samtidigt också de sidor man verkligen uppskattar. Det kan vara en sund idé att ta professionell hjälp med att nå sitt bästa jag. Har du exempelvis problem med att tygla ditt egna humör så kan du, genom samtal med en terapeut, få bättre kontroll och slippa se ditt barn följa dina fotspår. Ditt barn kommer att påverkas - rejält! - av dig. Se till att de positiva sidorna är de som syns.

Om mig

Att vara förälder idag är en utmaning. Genom mina egna erfarenheter som mamma till fyra barn vill jag visa dig hur Nya Tidens Barn fungerar och ge dig verktyg för att skapa balans i dig själv och din familj.

Låt dig inspireras!


Senaste inlägg