Så får du bättre hälsa och välbefinnande

Hälsa och välbefinnande. Två ord som de flesta aktivt söker efter, men som få i dagsläget når. I vårt uppskruvade samhälle så har ett stort problem tornat upp: stress. Stress har blivit en av vår tids stora utmaningar och ett av våra stora problem. I det samhälle vi lever i idag så har stress kommit att förvandlas till en folksjukdom.

Det är ett problem som främst drabbar kvinnor och oroande är även att allt fler yngre drabbas av den osunda stressen. En relativt färsk studie från Stockholms Universitet visar att 30% av landets 16-åringar lider av allvarliga, stressrelaterade problem. Av dessa är 8% så hårt drabbade att det påminner om ren utbrändhet.

Ser man till lite mer hård och kall fakta kring stress så visar siffror från Försäkringskassan att närmare hälften av alla sjukskrivningar beror på stress. Har det då inte alltid varit så? Nej, de senaste åren så har antalet stressrelaterade sjukdomar ökat med 129%. Det är en enorm ökning och inte mycket talar för att den per automatik ska sänkas. Här krävs det förändringar och som privatperson så finns det saker som man kan göra själv och därigenom också få en bättre hälsa och ett ökat välbefinnande.

Minska stressen i ditt liv

Hur kan vi då vara så hårt drabbad av stress idag? Det handlar i många fall om en ren paradox. Vi har egentligen alla verktyg som finns för att få en mer avslappnad livsstil - men vi använder dem på fel sätt. Att vi idag exempelvis kan vara uppkopplade dygnet runt, att vi kan nås när som helst och arbeta varifrån vi själva behagar borde vara något som öppnar upp för en mer bekväm tillvaro.

Det har visat sig vara på det exakt motsatta sättet. Många lever sina liv genom mobilens display - man är inne och kollar sociala medier så fort ett tillfälle ges, man läser tidningar och man matar hjärnan med en stadig ström av information; både relevant och irrelevant sådan. Hjärnan får aldrig vila och får aldrig tid att absorbera och ta till sig all information. Dessutom så fönstershoppar vi. Vi jämför oss med andra och får därigenom också en stress över att vi inte är lika bra föräldrar, lika duktiga på att träna och att vi inte bor i lika fina hus eller lagar lika bra, nyttiga middagar.

För yngre så blir det senare ännu värre. Man ställer orimliga krav på hur man ska se ut, hur man ska vara och vad man ska bli i framtiden. Stress, stress och åter stress. Hur ska man göra? Vi tänkte ge några tips kring hur man kan få en mer stressfri vardag och därigenom en sundare livsstil.

Tips för en bättre hälsa och ett ökat välbefinnande

  • Lägg undan mobilen. Du behöver inte vara tillgänglig 24/7. Ställ in mobilen på en schemalagd paus där ingen kan nå dig. Försök att dra ner på sociala medier. Visst, det kanske är ett roligt tidsfördriv - men det är ett farligt och beroendeframkallande sådant. Gör upp ett schema även för det. Och: se till att skapa mobilfria zoner i hemmet. Sovrummet ska vara en plats för total återhämtning. Din hjärna mår inte bra av att du avslutar- och börjar varje dag med att surfa på Facebook, Instagram eller Twitter. Läs en bok istället.
  • Träna. Förr fick vi daglig motion på ett mer naturligt sätt. Vi rörde oss mer i våra arbeten. Idag så måste vi själva ta tag i denna viktiga del. Vi sitter mer stilla på arbetet och vi måste av den anledningen söka oss aktivt till olika träningslokaler. Det ger i sin tur viss stress. Hinner man inte träna så drabbas man av ett dåligt samvete och det skapar i sin tur en negativ stress. Det är ett problem. Men, vi måste röra på oss: det kan man inte komma ifrån. Dagliga promenader räcker långt - att gå en sväng i friska luften gör under för både kropp och själ. Alla passar inte för gymmet och alla kan inte bli maratonlöpare. Hitta den träningsform som passar dig, din kropp och din livssituation.
  • Ta hand om dig själv. Se till att prioritera dig själv och din egen hälsa. Förklara för din chef att du arbetar under arbetstid och inte från hemmet under andra tider. Det lilla jobbmailet som kommer på fredagskvällen får helt enkelt vänta till måndagen. Detsamma gäller för vardagen. Gör ett schema - tillsammans med din partner - där ni får prioritera er själva. Vi behöver egentid!
  • Beröm dig själv! Mycket av stressen kommer av de orimliga krav vi ställer på oss själva. Vi ser aldrig vad vi gjort - vi ser bara vad vi ska göra. Ett sätt att må bättre och känna mer harmoni är att avsluta varje dag med att skriva ner tre saker som man gjort och haft glädje av under dagen. Det lilla räknas också. Klappa dig själv på axeln och säg till dig själv att du duger!

Om mig

Att vara förälder idag är en utmaning. Genom mina egna erfarenheter som mamma till fyra barn vill jag visa dig hur Nya Tidens Barn fungerar och ge dig verktyg för att skapa balans i dig själv och din familj.

Låt dig inspireras!


Senaste inlägg