Elsäkra hemmet för barnen

Om du fått tillskott där hemma eller väntar barn på besök förbereder du säker med leksaker och annat som hunden gillar. Det är lätt som vuxen att glömma bort hur lockande el kan vara och därför glömma bort eller slarva med att elsäkra hemmet för barn. Vi har gjort en lista för att underlätta för dig.

Skaffa petskydd

Den viktigaste och kanske lättaste åtgärden du kan göra är att skaffa petskydd så att barnet inte kan stoppa in fingrar eller föremål i kontakten. Petskydd är billigt, enkelt att installera och att ta bort. Om ni skall åka bort kan det vara bra att ta med några petskydd som ni kan sätta på det nya stället. Varje år uppsöker närmare 300 barn akuten för elskador, den vanligaste orsaken är att de stoppat in något i en elkontakt.

Kolla elen i ditt hem

Du kan med fördel besiktiga elen i ditt hem och se så att alla installationer är rätt gjorda. Anlita en elektriker i Stockholm som hjälper dig. Det är kanske extra viktigt i gamla hus men kan även behövas i nybyggda. Se till att du har en installerad jordfelsbrytare. Den skyddar mot både brand och personskador till följd av strömförande höljen. Jordfelsbrytare räddar många liv varje år.

Var försiktig med laddare

Ladda inte din telefon eller liknande i barnets rum och plocka bort laddare som inte används. Du kan gärna ladda på platser som barnet inte kommer åt. I värsta fall kan barnet stoppa in laddaren i munnen och få i sig ström, det kan också leda till brännskador.

Plocka undan apparater som inte används

Stavmixer, brödrost, massageapparat och andra eldrivna maskiner som du har hemma som är inkopplade i eluttag skall tas bort när de inte används. Barn kan lätt skada sig på olika eldrivna apparater.

Sladdsäkra hemmet

Sladdar kan vara roliga att leka med och rycka i. Barnet skall inte kunna dra ner några apparater genom att dra i en sladd. Försök plocka bort och sätta fast så många sladdar som möjligt. Barnet kan också, i värsta fall, få en sladd runt halsen och strypas.

Undvik lampor som ser ut som leksaker

Lampor som ser ut som leksaker eller djur lockar barnet att leka med dem. Skaffa belysning till barnets rum som inte går att riva ner och som sitter säkert i taket eller på väggen. När barnet blir äldre och förstår mer kan ni ha lampor som ser ut som djur.

9 Feb 2022

Om mig

Att vara förälder idag är en utmaning. Genom mina egna erfarenheter som mamma till fyra barn vill jag visa dig hur Nya Tidens Barn fungerar och ge dig verktyg för att skapa balans i dig själv och din familj.

Låt dig inspireras!


Senaste inlägg