Resa till glasriket och Kosta Boda

För den som älskar svenskt glas och konsthantverk kan en bussresa till Kosta Boda glasbruk vara en magisk upplevelse. Men det finns även mycket annat att se.

I djupaste Småland mellan Växjö och Kalmar ligger den gamla bruksorten Kosta och glasbruket Kosta Boda. Här har man gjort glas ända sedan 1700-talet. Från början bestod produktionen främst av bruksglas som fönsterrutor, flaskor och burkar. Men på slutet av artonhundratalet bytte man inriktning och valde att i stället satsa på konstglas. Det var en satsning i rätt riktning visade det sig.

Kosta Boda anställde formgivarna Gunnar G:son Wennerberg och Tyra Lundgren och tack vare dem blev glasbruket välkänt över hela världen. Andra konstnärer och formgivare som bidragit till Kosta Bodas storhet är Bertil Vallien, Ulrica Hydman Vallien, Anna Ehrner, Ludvig Löfgren, Gunnel Sahlin, Erika Lagerbielke med flera.

Detta får man uppleva då man besöker Kosta Boda

För den som är intresserad av konstglas kan en resa till Kosta Boda vara en magisk upplevelse. Glasbruket är öppet för besökare och man är välkommen att följa hela produktionen på nära håll i hyttan. Man får se hur smältningen av glasmassan går till och följa hur glasblåsaren sedan blåser och formar glaset. Även efterbearbetning med slipning och målning inngår.

Det mest praktiska sättet att resa till glasbruket Kosta Boda är med något av alla de resebolag som anordnar bussturer till glasriket. Förutom magiskt konstglas får man också uppleva Vilhelm Mobergs utvandrarbygder. Man behöver dock inte bo som på Karl Oskars och Kristinas tid utan kan njuta och slappna av på det spahotell som finns i närheten av glasbruket.

15 Aug 2022

Om mig

Att vara förälder idag är en utmaning. Genom mina egna erfarenheter som mamma till fyra barn vill jag visa dig hur Nya Tidens Barn fungerar och ge dig verktyg för att skapa balans i dig själv och din familj.

Låt dig inspireras!


Senaste inlägg